пʼятниця, 28 липня 2017 р.

ДЕЩО ПРО НАЗВИ КРАЇН
Фінляндія
Самі фіни величають свою вітчизну Суомі (Suomi) - "земля боліт" в перекладі. А назва «Фінляндія» походить від назви одного з племен, яке сусідні народи вважали гідним того, щоб назвати країну його ім'ям.
Бутан
Дослівно назва перекладається як «земля переселенців з Тибету» (від давньої назви Тибету - Bhot). А от самі аборигени величають свою батьківщину Друк Юл (Druk Yul), що в перекладі означає горде «земля громового дракона».
Китай
Російське слово «Китай» походить від назви племені киданій, які правили в північній частині імперії за часів Марко Поло. А в більшості
західноєвропейських мовах закріпилася назва China - на честь династії Чин.
Китайці ж називають свою країну «Чжунго», і перекладається воно як «серединна держава».
Грузія
На заході розповсюджений варіант Georgia (від давньогрецького «земля
землеробів ») - саме так елліни називали Колхіду і Іберію, складові сучасної Грузії. У Туреччині прийнято назву Guircistan («країна вовків»), у Вірменії - Vrastan («країна Вирів»-так вірмени називають грузин). А в офіційних документах країна іменується Sakartvelo-дослівно «земля народу картвелі».
Японія
Звичне для нас назва - це спотворене Nippon або Nihon («схід
сонця »). У Китаї Японію називають Riben (той же «схід сонця», тільки на китайському). По-італійськи - як Giappone.
Франція
Назва France прийнято і в самій країні і в більшості західноєвропейських країнах. А ось Греки величають її Gallia-так іменувалася ця місцевість в глибокій старовині, грузини-Saprangeti, а фіни-Ranska.
Чорногорія
Практично на всіх германських та романських мовах ця держава називається Montenegro-що по суті означає «чорна гора» або «ліс на горах». Сама назва країни звучить Crna Gora, в Туреччині називають Karadag, а в Греції-Mavrovunio, що також означає «Чорна гора ».
Германія (Німеччина)
Рекордсмен за кількістю назв! Англійське Germany (по самоназві
племені германців), французьке Allemagne («земля всіх людей»),, фінське Saksa - «земля саксів», шведське-Tyskland, латвійське-Vacija. А самі жителі називають батьківщину Deutschland-«земля людей».
Греція
У більшості країн називають топонімом, похідним від латинського
Grecus. Старовинне слово Ellada збереглося як самоназва. У Чехії Грецію іменують Recko, а в Туреччині-Yunanistan (країна Юнань-греків).
Угорщина
Самі угорці не зрозуміють, чому їх країну називають Угорщиною (англійська
варіант-Hungary. від давньослов'янського слова «угри» - так називали предків
сучасних угорців на території Стародавньої Русі. А сучасна назва -
Magyarorszag (країна людей), а себе називають - мадьярами.
Нідерланди.
У багатьох країнах назва «Нідерланди» (нижні землі) і «Голландія»
(«Країна лісів») застосовуються як рівнозначні. Італійці називають
Нідерланди Olanda («краеземелье»), а фіни-Alankomaat.
Росія.
У Латвії це слово звучить як Krievija, в Угорщині-Oroszorszag, у Фінляндії-Venaja, а в Естонії-Venemaa.
Швейцарія.
Назва цієї країни походить від німецького Schweitz, що означає «болото». Німецька назва-die Schweitz, французьке-La Suisse, італійське-Svizzera, ретороманська-Svizra. У Греції Швейцарію називають як за старих часів - Elvetia («країна хельветів» племені, що жило на цій території).
Австрія.

По-німецьки слово звучить як Osterreich - «східне королівство». По-арабськи країна називається Nimsa, а по-чеськи-Какоізко.