середа, 26 липня 2017 р.

Урок

Тема: Вплив господарської діяльності на природні умови і природні ресурси.
Мета: Ознайомити учнів з видами господарського впливу на природне середовище; видами забруднення навколишнього середовища; видами глобальних змін природного середовища, спричиненого господарською діяльністю людини; навчити виявляти зміни в антропогенних ландшафтах і пояснювати їх; виховувати екологічно грамотне і доцільне поводження себе в побуті.

Зміст уроку
I .Організаційний  момент. 
      Налаштування учнів на серйозну творчу роботу.
II .Актуалізація  опорних  знань.
Перевірка домашнього завдання з коментарями і доповненнями учнів (робота з контурними картами «Галузі спеціалізації економічних районів»).
 III. Мотивація пізнавальної діяльності учнів.
    Слово вчителя.
В умовах науково-технічного прогресу значно ускладнились взаємовідносини суспільства з природою. Людина отримала можливість впливати на хід природних процесів, підкорила сили природи, почала опановувати майже всі доступні відновні і невідновні природні ресурси, але разом з тим забруднювати і руйнувати довкілля.
За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), із більш ніж 6 млн. відомих хімічних сполук практично використовується до 500 тис. сполук; із них біля 40 тис. мають шкідливі для людини властивості, а 12 тис. є токсичними.
Вже до кінця XX ст. забруднення навколишнього середовища відходами, викидами, стічними водами всіх видів промислового виробництва, сільського господарства, комунального господарства міст набуло глобального характеру і поставило людство на грань екологічної катастрофи. Не обійшли ці проблеми стороною і Україну, а в деяких моментах, наприклад, радіоактивне забруднення, Україна стала «лідером». На цьому уроці ми ознайомимося  з видами господарського впливу на природне середовище; видами забруднення навколишнього середовища; видами глобальних змін природного середовища, спричиненого господарською діяльністю людини в Україні.
.IV. Вивчення  нового  матеріалу
    Слово вчителя.
         Впровадження у виробництво найновіших досягнень науки і техніки, поява нових технологій, енергоджерел і матеріалів призвели до революційних змін у житті суспільства. Людство вступило в епоху науково-технічної революції, що посилило антропогенний вплив на природу. Цей вплив має суперечливий характер. У ньому переплітаються позитивні й негативні явища. З одного боку, вдосконалення технологій і зростання виробництва сприяють більш повному задоволенню потреб людей, раціональному користуванню природними ресурсами, збільшенню виробництва продуктів харчування і т. ін. З іншого — забруднюється природне середовище, знищуються ліси, посилюється ерозія ґрунтів, випадають кислотні дощі, зменшується озоновий шар землі, погіршується стан здоров'я людей тощо. Крім того, зменшуються площі природних ландшафтів, а натомість з’являється все більша кількість антропогенних.  Пригадайте їх ( промислові, сільськогосподарські, меліоративні, транспортні та ін..)
         Вивчаючи розвиток промисловості, сільського господарства та  транспорту України, ми звертали увагу не тільки на наявні економічні, але також і на сучасні екологічні проблеми, пов’язані з розвитком цих галузей. Давайте спробуємо пригадати, а потім систематизувати їх.   Відповіді учнів  
         Отже, ми можемо записати в зошити види  забруднення природного середовища, викликані господарською діяльністю людини:
  1. Хімічне забруднення (шкідливі викиди  отруйних хімічних сполук в повітря, воду та ґрунти);
  2. Забруднення твердими відходами (звалища, побутове сміття тощо);
  3. Радіаційне забруднення (найбільше – через аварію на ЧАЕС, а також відкриті рудники,..);
  4. Шумове забруднення (робота працюючих агрегатів, машин, механізмів, транспорту,.);
  5. Вплив на довкілля електромагнітних хвиль (біля  ЛЕП, радіо- і телевеж,..)
Завдання:

         Використовуючи текст підручника та здобуті раніше знання, прослідкуйте зміни природних компонентів і ландшафтів, викликаних господарською діяльністю людини, і спробуйте визначити шляхи оздоровлення природного середовища. Заповніть таблицю.

Господ.
вплив
Зміна природних компонентів,
забруднення
Шляхи вирішення екологічних проблем
Промисловість

Змінюються:


Види забруднень:


Антропогенні ландшафти:


Сільське господарство

Змінюються:  ґрунти, рослинність, тваринний світ,..


Види забруднень:  хімічне (добрива, засоби боротьби із шкідниками,..), шумове,..


Антропогенні ландшафти:  поля, меліоративні споруди, тваринні комплекси,..


Насадження лісосмуг, дотримання сівозміни,..


Природні методи боротьби із шкідниками,...



Впровадження інтенсивних методів с/г виробництва без збільшення кількості антропогенних ландшафтів,..

Транспорт

Змінюються:


Види забруднень:


Антропогенні ландшафти:



V. Оцінювання.
VI .Домашнє  завдання  Закінчити заповнення таблиці.